.:: PSIHOLOŠKA TRAVMA

Izobraževanje iz psihologije travme

Raziskave kažejo, da je število ljudi, ki trpijo zaradi posledic travmatičnih dogodkov mnogo večje, kot se je do sedaj mislilo. Ljudje, ki so preživeli travmatične dogodke, so bili pogosto prezrti v projektih nudenja pomoči, ali pa celo niso bili resno vzeti. Danes je psihotravmatologija veda, ki se hitro razvija in teoretično in praktično prispeva k razumevanju in obravnavi ljudi, ki imajo za seboj travmatske izkušnje. V sklopu seminarjev in delavnic se boste seznanili z osnovami psihotravmatologije in načini svetovalnega dela z ljudmi, ki so doživeli travmatski stres.

Izobraževanje je namenjeno strokovnjakom različnih profilov, ki pri svojem delu pridejo v stik z otroci, mladostniki ali odraslimi osebami s travmatskimi izkušnjami. Še posebno je lahko izobraževanje koristno za psihologe, zdravnike, socialne delavce, vzgojitelje, pedagoge, kriminaliste... Izobraževanje bo obsegalo okvirno 200 ur v šestih sklopih delavnic. Kdor se bo 80% udeležil izobraževanja o psihološki travmi, bo ob koncu študija prejel certifikat o zaključenem dvoletnem izobraževanju iz travmatskega stresa.


  • IZOBRAŽEVANJE IZ METODE EMDR - 1. stopnja


DATUM: 25. do 27. januar 2019

Kaj je EMDR?

EMDR, desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem, je terapevtska metoda, ki se uporablja pri delu s čustvenimi težavami, ki so posledica travmatskih izkušenj, kot so travmatski dogodki iz otroštva, stresni dogodki v odraslosti, naravne nezgode, agresivni napadi, vojne… EMDR se uporablja tudi pri delu z osebami z različnimi duševnimi motnjami, kot so anksiozne motnje (npr. fobija, panična motnja), osebnostne motnje, bolezni odvisnosti in pri mnogih drugih. Uporaba metode je možna tudi pri doseganju boljših poslovnih rezultatov ter za izboljšanje športnih in umetniških sposobnosti. EMDR je kompleksna psihoterapevtska metoda, ki na izviren način združuje elemente različnih psihoterapevtskih pristopov, kot so psihoanalitična terapija, kognitivno-vedenjska terapija, geštalt terapija, na klienta usmerjena terapija idr.
EMDR je metoda, ki omogoča aktiviranje mehanizma samo-zdravljenja, tako da stimulira obstoječi sistem za adaptivno predelavo informacij v možganih. Izredna učinkovitost te metode naj bi bila posledica direktnega učinka na možganske nevrofiziološke mehanizme.

Zakaj EMDR?

Številna klinična in nevrobiološka raziskovanja so v zadnjih letih potrdila in dokazala veljavnost in učinkovitost tega psihoterapevtskega pristopa. APA (American Psychiatric Association), NICE (National Institute of Clinical Excellence) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočajo EMDR kot učinkovito metodo za posttravmatsko stresno motnjo. EMDR je metoda, ki jo lahko integriramo v delo znotraj različnih psihoterapevtskih orientacij. V svetu obstaja že več kot 80 000 EMDR terapevtov (podatek iz l. 2005) iz vseh znanih psihoterapevtskih usmeritev. V svetu obstaja tudi veliko število EMDR združenj psihoterapevtov (27 v Evropi), ki so kongresno aktivna na nacionalnem, evropskem in svetovnem nivoju.

Več informacij o EMDR: http://www.emdr.com/ http://www.emdr-europe.org/

Certifikat EMDR Inštituta
Po zaključku izobraževanja udeleženci prejmejo certifikat o zaključeni prvi stopnji izobraževanja. Po prvi stopnji bo v primeru dovolj velikega interesa organizirano nadaljnje izobraževanje (vmesna stopnja in druga stopnja).

Komu je izobraževanje iz EMDR – 1. stopnja namenjeno?
Izobraževanja EMDR (1. stopnja) se lahko udeležijo psihoterapevti, klinični psihologi, specialisti klinično psihološkega svetovanja in psihiatri.
Specializanti in psihoterapevti v treningu se izobraževanja lahko udeležijo samo s pisnim potrdilom supervizorja ali mentorja, v katerem je navedeno, da delajo s pacienti pod redno supervizijo.

Izobraževanje bo potekalo v srbskem jeziku. Vključuje teorijo in praktikum.


VODJA IZOBRAŽEVANJA:

Dr. Vesna Bogdanović, je specialistka psihiatrije, psihoterapevtka (smer Analitična psihologija in EMDR terapevtka), magistra znanosti (Univerza v Beogradu) in doktorica znanosti (PhD - Univerza v Milanu - "Università Statale, Milano). Vesna ima mnogo let kliničnih izkušenj dela na Psihiatrični univerzitetni kliniki v Beogradu, v Klinično-bolnišničnem centru "Dr. D. Mišovič", Beograd ter s pacienti, hospitaliziranimi na oddelku in ambulantnimi pacienti v San Raffaele v Milanu. Deluje tudi v dolgoletni zasebni praksi kot psihiater in psihoterapevt in je EMDR supervizorka v Milanu v Italiji. V zadnjih 15 letih kontinuirano aktivno deluje na EMDR izobraževanjih v Italiji, Sloveniji in Srbiji. Vesna je tudi predsednica EMDR zveze Srbije, je članica Evropskega EMDR združenja in uradna trenerka v okviru Evropskega združenja.

KJE IN KDAJ?
Izobraževanje bo potekalo v Ljubljani. Delavnica se bo začela v petek, 25.1. ob 9:00 in končala v nedeljo, 27.1.2019 pozno popoldne.

PRISPEVEK:
Prispevek za tridnevno delavnico znaša na osebo 430,33 EUR + 22 % DDV (skupaj 525 EUR). Kotizacijo nakažite na transakcijski račun Inštituta IPSA (Naziv: Inštitut IPSA, Zg. Gameljne 55a, 1211 Ljubljana-Šmartno. Transakcijski račun: 02032-0254270905).

PRIJAVE:
Prijave zbiramo do 20.12.2018. Ob prijavi je potrebno predplačilo 140 EUR + 22 % DDV (skupaj: 170,80 EUR), ki ga v primeru odjave zadržimo. Preostali del kotizacije je potrebno nakazati do 18.1.2019. Število mest je omejeno, zato bomo upoštevali prijave po vrstnem redu. Izobraževanje bo izvedeno, če bo dovolj prijav. V nasprotnem primeru se vplačan znesek vrne.
Prijavo pošljite na spodnji naslov ali pa se prijavite po telefonu ali elektronski pošti.


Inštitut za integrativno psihoterapijo
in svetovanje
Stegne 7 , 1000 Ljubljana
Tel: 041 232 654
e-mail: admin@institut-ipsa.si
Spletna stran: www.institut-ipsa.si

Na temo EMDR si lahko preberete tudi intervju z dr. Rogerjem Solomonom, ki je bil objavljen v Dnevniku 10. januarja 2009 in ga najdete na naslednji povezavi: Travmatična doživetja v možganih zamrznejo

Več o metodi EMDR najdete tudi na naslednjih povezavah:
EMDR Institute, Inc.
EMDRIA (EMDR International Association)
   
 
CopyRight 2006
   
   
Vsebina je avtorsko zaščitena. Stran je izdelal Jure Žvelc © zvelc.com
Čas urejanja strani: 0.000918 sekund